Agenda

Er staan geen evenementen in de planning!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis geen enkel evenement in de toekomst!

Van zoet tot droog

Net als bij wijn (cider is een bruisende appelwijn!) heb je bij appelcider de keuze uit een heel spectrum tussen zoet en droog, naast alle andere eigenschappen die appelcider kan hebben. Hier in Nederland zijn vooral zoetere varianten te koop in de supermarkten, maar er zijn ook heerlijke droge opties om te proberen!

Zoete Ciders: Cidre Doux

Zoete ciders noemen we in Ciderland cidre doux. Letterlijk: zachte cider. Deze ciders hebben meestal een lager alcoholpercentage, tot ongeveer 3%, omdat de meeste suikers niet zijn omgezet naar alcohol tijdens de gisting.

Cidre doux wordt vaak gewaardeerd om zijn fruitige en frisse smaak. De zoete tonen van de appels komen goed naar voren, waardoor het een uitstekende keuze is voor wie houdt van een zachtere, toegankelijke cider. Het is ook een geweldige optie voor beginnende ciderliefhebbers.

Droge Ciders: Cidre Brut

Drogere ciders noemen we cidre brut. De meeste suiker is bij deze ciders omgezet naar alcohol tijdens de gisting, waardoor het alcoholpercentage hoger ligt. We noemen het officieel een cidre brut vanaf een alcoholpercentage van 5%. Dit kan betekenen dat de cider ook bruisender is, hoewel er kunstmatig ook meer koolzuur kan worden toegevoegd.

Cidre brut staat bekend om zijn uitgesproken en verfrissende smaak. De suikers zijn grotendeels vergist, waardoor de nadruk ligt op de complexe aroma's van de gebruikte appels. Dit maakt het een populaire keuze onder ervaren ciderliefhebbers die op zoek zijn naar een meer verfijnde en drogere smaak.

Halfdroge Ciders: Demi-Sec

Naast cidre doux en cidre brut bestaat ook nog een tussencategorie: demi-sec. Zoals de naam doet vermoeden, zijn dit halfdroge ciders, tussen de zoete en droge ciders in.

Demi-sec ciders bieden een perfecte balans tussen zoet en droog. Ze behouden een zekere mate van zoetheid, waardoor de natuurlijke smaken van de appels behouden blijven, terwijl er ook een aangename droogheid aanwezig is. Dit maakt het een veelzijdige keuze die bij veel verschillende gerechten past.

Wat is jouw favoriet?

Nu weet je iets meer over de verschillende categorieën ciders. Welke is jouw favoriet? Of ben je van plan om verschillende soorten te proberen om te ontdekken welke het beste bij jouw smaakvoorkeur past? Hoe dan ook, geniet van het verkennen van de diverse wereld van appelcider!

Meer weten over cider?

Lees onze verhalen over cider , of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Zo hoor je het direct wanneer we leuke nieuwtjes voor je hebben.

Terug naar begin